Esthetische Chirurgie

Injectie met spierontspanner

Rimpels in het gelaat, wie krijgt ze niet? Het is geen kwestie van krijgen, maar eerder van wat de mogelijkheden zijn opdat deze te verminderen, te voorkomen, te verbeteren door bijv. injecties met een spierontspanner. Deze behandeling zorgt voor een tijdelijke afzwakking van de overmatige activiteit van sommige mimiekspieren dewelke ten grondslag liggen van deze rimpels. Na de behandeling (maximaal effect is na ongeveer 1-2 weken) zal je er jonger en frisser uitzien, met blijvend oog op een “natural look” gecombineerd met een anti-aging effect.

Niemand ontsnapt aan het verouderingsproces helaas. Dit uit zich ook duidelijk in het gelaat waar men aan volume verliest en huidplooien ontstaan. Een behandeling met een rimpelvuller (hyaluronzuur) biedt soelaas om deze rimpels en plooien mooi weg te werken en wordt het volumeverlies gecorrigeerd; ook waar de wens bestaat voor een volumevergroting in bepaalde gelaatszones, is mogelijk met een rimpelvuller, zoals de lippen. Zo heb je weer een stralende “look” met een jonger en strakker gezicht. Hyaluronzuur is een natuurlijk product dat in ons lichaam veelvuldig aanwezig is en maakt een belangrijk onderdeel uit van het bindweefsel en de huid. Daarom wordt deze behandeling relatief goed verdragen en is het bekomen effect (maximaal na ongeveer 10 dagen) van tijdelijke aard, ongeveer 6 tot 12 maanden. De injectie met een rimpelvuller is goed te combineren met een spierontspanner, afhankelijk van je wensen en noden. Zo zorg je voor een natuurlijke gezichtsverjonging (anti-aging).

Heb je last van die vervelende sociaal storende zweetoksels? En vlekken op je mooie kledij? Een goede oplossing hiervoor is injectie met een spierontspanner waarbij een sterke vermindering optreedt van het overmatig zweten. Beide oksels worden tegelijkertijd behandeld in één sessie. Het effect is maximaal na ongeveer 1-2 weken. Dit zal herhaald moeten worden na ongeveer half tot 1 jaar afhankelijk in welke mate het overmatig zweten in de oksels is teruggekeerd en dusdanig storend wordt ervaren.
Ook overmatig zweten ter hoogte van de handen kan met zo’n anti-transpiratie behandeling aangepakt worden. Je denkt niet meer aan die vervelende zweethanden wanneer je iemand een hand geeft!

Lipofilling is een natuurlijke methode waarbij lichaamseigen vetweefsel wordt verkregen door liposuctie. Deze apart opgevangen vethoeveelheid wordt bereid en is klaar voor injectie om een verbetering te geven ter hoogte van zones waar volume- en contourcorrecties nodig zijn. Er zijn uiteenlopende redenen waarom vettransplantatie een welgeplaatste behandeling kan zijn, bijv. het verbeteren van littekens, na brandwonden, na eerdere operaties, na (borst)kanker, huidrimpels. De mogelijkheden met lipofilling worden uitvoerig met je op voorhand besproken indien je in aanmerking komt hiervoor.

Het komt wel eens voor dat de wenkbrauw de oorzaak is van een vermoeide treurige blik gepaard met gevoel van zware ogen. Met de leeftijd gaat de wenkbrauw (met name de buitenste éénderde) dan meer afhangen; men probeert dit te compenseren met steeds de wenkbrauwen actief op te trekken, wat zich ook vertaalt in vermoeidheid aan het einde van de dag. Een wenkbrauwlift kan dit probleem aanpakken waarbij de afhangende wenkbrauw opnieuw wordt gelift (“opgehangen”). Voor welke juiste behandeling je in aanmerking komt, wordt eerst een zorgvuldige analyse van je gelaat uitgevoerd op de consultatie.

Het komt veelvuldig voor dat de huid rond de bovenste oogleden voor overschot zorgt. Een vaak gehoorde klacht is dan ook er zo moe of oud uitzien. Dit surplus aan huid wordt gecorrigeerd bij een bovenste ooglidcorrectie (bovenste blepharoplastie). De herstelperiode kan tot 3 weken duren met beperkte zwelling en/of blauwe plekken. Het litteken van een bovenste ooglidcorrectie is nagenoeg onzichtbaar op lange termijn, initieel wat rood en donker. De operatie en herstelperiode worden over het algemeen goed verdragen.

Wat betreft de onderste oogleden is de situatie wat complexer. Niet altijd is het huidoverschot de oorzaak van de beruchte wallen onder de ogen. Een onderste ooglidcorrectie (onderste blepharoplastie) hiervan noodzaakt een relatief complexere operatie waarbij de onderliggende structuren worden aangepakt. Het litteken bevindt zich net onder de wimpers van het onderste ooglid of aan de binnenzijde ervan, afhankelijk van de toegepaste techniek. Het herstel na zo’n correctie duurt ook langer en kan er een belangrijke wekedelenzwelling van tijdelijke aard zich ontwikkelen.

Afstaande oren komen vaak voor; meestal merkt men dit op tijdens de kinderperiode. Ze zijn het gevolg van een aangeboren afwijking van het kraakbeen van de oorschelp. Wat gecorrigeerd kan worden hangt af van de ernst van het probleem alsook de leeftijd van de patiënt. Het doel van zo’n otoplastie is om te streven naar een duidelijke verbetering van de stand van de oren maar geen perfectie. Ook is een absolute symmetrie van de stand van de oren vrijwel onmogelijk, maar valt binnen het acceptabele. Zowel ingreep als herstel worden goed verdragen.

Op vele manieren kan je een verjonging van je gelaat laten bekomen zonder hiervoor onder het mes te gaan, bijvoorbeeld met injecties van spierontspanner en/of rimpelvuller. In sommige situaties echter is het effect van deze niet-chirurgische behandelingen niet toereikend genoeg en is er een indicatie om een facelift te laten uitvoeren. Een facelift is een operatie waarbij de plooien en rimpels van de gezichtshuid worden strakgetrokken samen met de dieper gelegen weefsellagen. Als er onder de kin overmatig vetweefsel aanwezig is of als de hals huidplooien heeft, kan het noodzakelijk zijn deze ook te liften (halslift). De juiste operatietechniek wordt gekozen na een grondige gezichtsanalyse op de consultatie. Vaak wordt een faceliftoperatie ook gecombineerd met lipofilling om de finishing touch te geven aan het verjongen van het gelaat (facial rejuvenation). Hiermee wordt het volumeverlies door veroudering aangepakt, waarbij je gezicht een levendiger en voller aspect krijgt met behoud van een natuurlijk resultaat.

Neuzen komen in verschillende vormen en maten. Ook na een ongeval waarbij je neus al dan niet gebroken is geweest, kan anders voorkomen. De neus ligt centraal in het gezicht, wat dus vaak en sneller zal opvallen tijdens sociaal contact. Op de consultatie wordt een uitgebreid analyse gemaakt van jouw neus; deze analyse wordt samengelegd met wat jij wenst te veranderen aan je neus opdat er een realistisch haalbaar behandelplan opgesteld wordt. Zo’n behandeling kan enerzijds bestaan uit de zogenaamde rhinoplastie ofwel neuscorrectie, dit is een chirurgische operatie. Soms is er juist een minder ingrijpende niet-chirurgische aanpak nodig, bijv. door het gebruik van fillers.

Het komt voor dat de kleine schaamlippen naar buiten hangen en de grote schaamlippen volumeverlies vertonen waardoor deze combinatie een functionele hinder, schaamte en/of ongemakken bij lichamelijke activiteiten tot gevolg heeft. Een schaamlipcorrectie of labioplastie zorgt voor een bevredigende verbetering van dit probleem. Voor welke methode van correctie je in aanmerking komt, zal besproken worden op de consultatie waarbij discrete professionele aanpak gewaarborgd wordt.

Bij beschadiging van de huid van het menselijk lichaam als gevolg van een operatieve behandeling, een ongeval of een brandwond kan littekenvorming optreden. Littekens kunnen verheven (hypertrofisch) worden of zelfs buiten de begrenzing van het oorspronkelijke litteken gaan groeien en wild vlees geven (keloïd). Afhankelijk van je huidtype vormt je lichaam een bepaald type litteken. Bepaalde lichaamsdelen zoals de schouders en de borstkas geven een verhoogde kans op sterke littekenvorming dan elders op het lichaam. Bij een (chirurgische) littekencorrectie tracht men de vorm en kwaliteit van het litteken te verbeteren. Ook al wordt dit met de grootste zorg en volgens de regels der kunst uitgevoerd, het uiteindelijk resultaat kan niet worden gegarandeerd. Littekens kunnen ook behandeld worden met bijv. injecties met corticosteroïden, druktherapie, siliconenfilm, bestraling of lipofilling. Duidelijk zal zijn uit het voorgenoemde dat een littekencorrectie een litteken minder opvallend maakt, maar nooit doet verdwijnen.

Maak een afspraak